Új szintre lép a Tesla Autopilot önvezető rendszer

Új szintre lép a Tesla Autopilot önvezető rendszer

Néhány napon belül zárt béta stádiumba lép a teljes önvezetés a Teslánál – jelentette be Elon Musk a Twitteren. A márka első emberének posztja alapján az amerikai villanyautós cég maga választ majd ki néhány hozzájuk közel álló sofőrt, akik egyben értenek a rendszerhez, és elég óvatosak ahhoz, hogy probléma nélkül teszteljék a teljesen önvezető Autopilot rendszer első bétáját. Musk leírása alapján arra még senkinek sem érdemes számítania, hogy felbukkannak a sofőr nélküli Teslák Kaliforniában, hiszen a jövő héten néhányaknak érkező frissítést egyelőre csak „Limitált Teljes Önvezetés”-ként emlegették a twitteres posztban, de az biztos, hogy új szintre emelik az Autopilot rendszert.

A jelek szerint tehát a Tesla a végéhez ért az Autopilot teljes újraírásának, amelyet hónapokkal ezelőtt kezdtek meg. Musk akkor azt mondta, hogy az önvezető rendszerüket az alapjaiból építik fel újra, vélhetően azért, hogy a múltban elkövetett hibáikat elkerülve egy tisztább, jobban működő szoftvert hozhassanak létre. A munkafolyamat végül hosszabbra nyúlt, mint amire a Tesla számított, de alig néhány hét késéssel a jövő héten már érkezik a „Limitált Full Self-Driving” béta.

Azt, hogy valójában milyen plusz funkciókat kapnak a szerencsés bétatesztelők, nem árulta el Musk, ám arról már korábban beszélt, hogy az általa minden nap használt tesztváltozat már szinte teljesen önállóan képes őt elvinni a munkahelyéig, majd onnan vissza az otthonába. Valószínűleg ugyanerre számíthatnak a jövő héten kezdődő teszt résztvevői is.

A Tesla számára azért fontos mindez, hogy minél több adatot gyűjthessenek a rendszer hibáiról, és szépen lassan tökéletesre csiszolhassák az autonóm közlekedést. Természetesen amíg nem érzik úgy, hogy a Full Self-Driving megérett arra, hogy szélesebb körben, akár felelőtlenebb sofőrök kezei között is aktiválható legyen, addig a Tesla nem fogja jelentősen bővíteni a tesztben résztvevők számát, hiszen egy esetleges hibával csúnyán bajba sodorhatná magát a kaliforniai gyártó. A Teslának tehát most kell minden eddiginél óvatosabbnak lennie az Autopilottal, mert épp a célegyenesben bukhatnak a legnagyobbat.

A szélesebb körbe való kivezetésig legalább decemberig kell majd várnunk, de minden a tesztek eredményességén múlik majd, így hát szurkolunk, hogy minden jól működjön a jövő héten induló bétában.