Tesla növekedése, a Panasonic profitja

Tesla növekedése, a Panasonic profitja

Panasonic bejelentette, hogy az akkumulátor-divíziójuktól erős profitot várnak 2021-ben, a Teslával való együttműködés következtében. Ezen várakozásnak megfelelően, nagyjából a másfélszeresére emelték a becsült 2021-es hasznukat.

Mivel az utóbbi egy évben folyamatosan profitált a cég, és a Teslának még több akkumulátorra lesz szüksége, a Panasonic egyre biztosabb a jövőbeli nyereségében is.

„A következő üzleti évtől azt várjuk, hogy választ találunk arra a kérdésre, hogy végül megérte-e a Teslával dolgozni, vagy nem.” -mondta Hirokazu Umeda, pénzügyi vezérigazgató. Az előző negyedévben 30%-os nyers profitnövekedést ért el a Panasonic.

A Tesla célja a 20 millió legyártott autó évente, és mindent meg is tesz annak érdekében, hogy ezen szám felé törtessen. Azonban a fő akadályozó tényező az akkucellák gyártása, ami miatt Musk kérte a gyártási kapacitás növelését. Elon el is mondta 2020 utolsó negyedévénak lezárásakor, hogy ez az akkuhiány az egyik oka annak, hogy a cég saját akkugyárat épített. Így fogalmazott:

Szóval – az oka annak, hogy a Tesla beindította a saját akkucella gyártását, az az, hogy gyorsítsa a növekedést. Nem azért, hogy kevesebb import cellát használjon. Tulajdonképpen szeretném teljesen világossá tenni, hogy a Tesla növelni szeretné a megvásárolt cellák mennyiségét a beszállítóktól. És mi kristálytisztán megmondtuk a beszállítóinknak, legyen az CATL, Panasonic vagy LG, hogy annyi akkumulátort vásárlunk tőlük, amennyit gyártani tudnak.

Ez egy megnyugtató üzenet a beszállítóknak, hogy biztosak lehetnek benne: lesz honnan profitálni.

2020 szeptemberében a Panasonic megkezdte a nevadai üzemének átalakítását és bővítését egy 14. gyártósorral, ami így a gyár összes kapacitását 10%-kal növeli meg, 39GWh/év-re, ami nagyjából 500.000 Model Y és Model 3 együttesen, csak Panasonic cellákból. Ezen felül a cég még októberben elkezdett egy Tesla által fejlesztett akkumulátorral is foglalkozni, (ez a Tesla 4680,) aminek teszt-gyártását 2021 április elsején tervezik megkezdeni Umeda szerint.

Megosztás: