Tesla Model S Plaid

Tesla Model S Plaid

Nappal családi szedán, éjjel a valaha volt legfürgébb sorozatgyártott autó

 

2020 a változások éve volt a Teslánál. Az előre nem látott kihívások ellenére a cég maga mögé utasította az iparág többi szektoraiban tomboló trendeket, és nagymértékben növelte termelését, profitálási képességét, és emiatt a bevételeit is. És ezekkel együtt a cég „befejezte” a fejlesztést, és kezdi gyártani az új Model S és X autóit, immáron Plaid konfigurációval.

A Tesla megújította Fremont-ban működő gyárát 2020 végén, és januárban már gyártani is kezdte az új modelleket. A fő változtatások közé tartozik az új meghajtás (akku modul, akku csomag, inverter, motor), az új belső, néhány külső módosítás és még néhány plusz fejlesztés.

Januárban Elon Musk csatlakozott Joe Rogan-hez a JRE műsor keretein belül (Spotify-on elérhető). Több témáról beszélgettek, például az új Model S Plaid-ről. Azt mondta Musk, hogy a tesztelés közben a 0-60mph (~0-100km/h) 1,96 másodperc alatt teljesíthető volt. Bár azt nem mondta, hogy ezt a Plaid, vagy a Plaid+ felszereltség tudta.

„Az új Model S-t, aminek kiszállítása a következő hónapban kezdődik, teszteltük a Motortrend számára, és a 0-60 1,96 másodperc.”

Musk jelezte, hogy az ilyen mértékű gyorsulásnak kifejezetten van értelme a való életben is, ugyanis amikor az ember előzni próbál, vagy kereszteződésen átmenni, esetleg olyan helyen előzni, ahol csak 2×1 sáv van, akkor minden megspórolt másodperc potenciális balesetveszélyt spórol.

Musk még hozzátette, hogy amikor a Nürburgringen tesztelték a kocsit, akkor a 7 perces köridőre fenték a fogukat. Némi fejlesztéssel teljesen elérhetőnek látják ezt az eredményt. Ha ez sikerült, akkor a Model S bekerül a top 10-be a pályán. A jelenlegi leggyorsabb autó a Lamborghini Aventador LP770-4 SVJ (2018), 6:45.0 idővel. Viszont érdemes megjegyezni, hogy ez egy nem sorozatgyártott, versenyutó, félmillió dolláros (majdnem 150 millió forint) árcetlivel, nem egy 55 millió forintos sorozatgyártott családi szedán.

Pontosan ez az, ami megkülönbözteti a Model S-t a jelenlegi rekordtartóktól. A Model S a leggyorsabb sorozatgyártott autó a világon, csúcskategóriás sebességszámokkal, és ez úgy értendő, ahogy legördül a gyártósorról az autó. A Nürburgringen versenyző autók általában fel vannak kicsit tupírozva ahhoz, hogy az itt megjelenő köridőket hozni tudják.