Tesla hálózatra kötött akkumulátorprogramja megindul Lengyelországban

Tesla hálózatra kötött akkumulátorprogramja megindul Lengyelországban

A PGE csoport (lengyelországi energiaellátó) telepítette és üzembe helyezte az első energiatároló egységét, Tesla megoldással. Ez a hálózati telep hivatott segíteni a helyi elektromos hálózat megbízhatóságát, továbbá ez az első egység, egy sok-sok kis akkumulátorból álló hálózatban, amely most a villamoshálózat megbízhatóságát segíti, a jövőben pedig kiküszöböli a megújuló energiaforrások közül a napelemeknek azt a hátrányosságát, hogy éjszaka nem tudnak áramot termelni.

A nemrég beüzemelt telepen 2,1MW teljesítmény, és 4,2MWh kapacitás áll rendelkezésre, Rzepedz település mellett. A projekt a PGE Lengyel Villamosellátó Csoport, és a PGE Elosztó együttműködésével valósult meg, Tesla Powerpack termékekből.

Ez a beruházás Közép-, és Kelet-Európa első olyan projektje, amely Tesla termékeket használ a hálózat segítésére. Azért jók ezek a telepek, mert nagyban megnövelik a hálózat ezen részének rugalmasságát, főképp a korábban említett megújuló energiaforrások tekintetében. Ugyanezen projekt keretén belül a szolgáltató tervez építeni minimum további 800MW teljesítményű tárolóegységet 2030-ig, melyeknek a tervezése már elkezdődöt

Egyelőre annyit lehet tudni, hogy a legkorábban telepítendő telep Żarnowiec-ben lesz, 205MW teljesítménnyel, és 820MWh kapacitással. Azt egyelőre nem hozták nyilvánosságra, hogy melyik cég energiatárolói kerülnek telepítésre.

Miért fontos ez Magyarországon?

Elkezdtek terjedni a napelemek, melyeket eddig a felhasználók úgynevezett „szaldós” elszámolásban köthettek be a hálózatba. Ez azt jelenti, hogy minden áram amit visszatáplál a felhasználó a hálózatba, azt kWh alapon vissza is kapja, tehát a hálózatot használhatja pufferként.

Ez megváltozni látszik nemsokára, mert a hálózat valójában nem puffer, hanem az áramszolgáltató állítja a saját erőműveinek teljesítményét annak függvényében, hogy hányan, hol, és mennyit táplálnak vissza a hálózatba.

Sajnos azonban egy atomerőművet nem lehet ilyen gyorsan szabályozni, ezért úgynevezett „gyorsreagálású” erőműveket használnak ilyenkor, melyek jellemzően gáztüzelésűek, ami az atomerőművel szemben elég magas szén-dioxid kibocsájtással jár. Minél több napelem van, annál jobban ingatjuk napelemeinkkel a hálózatot, és annál több gyorsreagálású erőműre van szükség.

Ilyenkor jönnek az akkumulátorok a képbe, melyekkel csökkenthető, illetve akár meg is szüntethető a hálózat ingása, amennyiben kellő mennyiség áll rendelkezésre.
Ausztráliában lehet sok példát látni ezen megoldásra, melyek közül a legnagyobb a Jamestown melletti 100MW-os telep. A Tesla ezen megoldásai szintén a versenytársak előtt járnak, ugyanis az elérhető legnagyobb hatásfokú megoldást a Tesla kínálja, mert a napelemek közvetlenül csatlakoztathatók az akkumulátor-moduljaikhoz, amivel kiküszöbölhető a legtöbb rendszer két átalakítási fázisa is. (Napelem - hálózat, és hálózat - akkumulátor.) Ennek működéséhez arra van szükség, hogy a napelemek mellé kerüljenek akkumulátortelepek is.

Megosztás: