Superchargert mindenkinek?

Superchargert mindenkinek?

Nehéz megbecsülni a hálózat értékét, de az kétségtelen, hogy a Tesla Supercharger hálózata a legnagyobb elektromos töltőhálózat a világon. 

Ahelyett, hogy más gyártók töltőhálózataira támaszkodna, mint az autógyártók többsége, a Tesla a kezdetektől fogva fejlesztette a saját hálózatát, ami szükségszerű is volt, tekintve, hogy milyen korán piacra dobták az elektromos autóikat. 

Ma már, egy évtizeddel az első Supercharger telepítése után, a Tesla több mint 25 000 Superchargerrel büszkélkedhet, a világon több mint 2700 helyen. 

Az olyan, harmadik féltől származó töltőhálózatoktól eltérően, mint az Ionity, az Electrify America vagy a ChargePoint, a Superchargereknél csak a Tesla járművei tölthetőek. 

A Tesla azonban gyakran nyilatkozta, hogy nyitott a Supercharger hálózat megnyitására más autógyártók előtt is, ha sikerül megállapodni a költségekről. 

Híresztelték korábban, hogy a cég már tárgyalásokat is folytatott a többi autógyártóval, hogy megállapodjanak, de az eredményeit ezeknek a tárgyalásoknak még nem láthattuk. 

Tavaly Elon Musk azt nyilatkozta, hogy a Superchargereket már most is mérsékelten használják más autógyártók. 

A múlt hónapban az Electrek arról számolt be, hogy a Tesla megerősítette a norvég kormánynak, hogy a hálózat megnyitását tervezi a többi gyártó előtt, feltéve, hogy megkapja a megfelelő támogatásokat hozzá. 

Egyesek úgy gondolták, hogy csak néhány állomásról van szó Norvégiában, de egy Elektrek podcast szerint a Tesla nagyobb mértékben tervezi megnyitni a hálózatot egy adapter és a mobilalkalmazásuk frissítése révén. 

Musk már megerősítette a hálózat megnyitásának hírét, és még egy ütemtervet is közzétett. 

A vezérigazgató a Twitteren kommentelte, miközben megvitatták a csatlakozó szabadalmát:

Saját csatlakozófejet hoztunk létre, mert akkoriban ez még nem volt szabványosítva, és a Tesla csak nagy hatótávú elektromos autókat gyártott. A csatlakozó meglehetősen vékony a többihez viszonyítva, mind lassú- mind gyorstöltéshez is. Tehát a Supercharger hálózatunkat még ebben az évben megnyitjuk más elektromos járművek számára is.

Az Egyesült Államokban a Tesla a saját szabadalmaztatott csatlakozófejét használja, így ott biztosítani fognak egy adaptert a más típusú autóknak, hogy tudják használni a hálózatot. 

Európában a Tesla most is a CCS szabványt használja, így könnyebben meg fogják tudni nyitni a Supercharger hálózatot. 

Mivel a hálózat megnyitását még erre az évre tervezik, ezért a Teslának hamarosan további részleteket is közölnie kell majd a tervével kapcsolatban. 

Amint azt korábban is írtuk, közeli források azt állítják, hogy a Tesla egy jelentős frissítést fog közzétenni a mobilalkalmazásban, amivel megnyitja majd azt a más márkájú autótulajdonosok felé is, ez magában fogja foglalni a hálózathoz való hozzáférést. Így követni tudják majd a töltéseket, és a fizetést is így teszik majd lehetővé. 

Arról azonban még nincs hír, hogy miként fog ez megvalósulni. 

Óvatosságra is szükség van, mert bár könnyű hozzáférhetővé tenni a mobilalkalmazást és az adaptert, de túlterhelhetik a hálózatot, ami már így is problémát jelent egyes régiókban. 

Címkék:
Megosztás: