Már más villanyautók számára is elérhető a Tesla Supercharher hálózata

Már más villanyautók számára is elérhető a Tesla Supercharher hálózata

Elon Musk, a Tesla főnöke nemrég a Twitteren egy kérdésre válaszolva öntött tiszta vizet a pohárba.

A kérdés, hogy vajon más elektromos autók is tölthetnek-e a Tesla Supercharger töltőhálózatán, már hónapok óta foglalkoztatja a villanyautós közösséget. A gyanú akkor merült fel először, amikor Európában több különböző gyártmányú elektromos autó is lebukott a Tesla állomásain. Az amerikai autógyártó azóta hallgat, Musk azonban most megtörte a csendet a bővítésről.

A dél-afrikai származású üzletember elmondta, hogy a Superchargerek mostanra valóban elérhetők más elektromos autók számára is, igaz, a bővítést „csendben” vitte véghez a Tesla. Musk nem árult el konkrétumokat, ám a bejegyzése alapján a jövőben még több elektromos autó számára elérhetővé teszik majd a töltést a Supercharger töltőállomásokon. Vélhetően tehát több konkurens márka is érdeklődik a töltőkkel kapcsolatban, és az sem kizárt, hogy több gyártóval már a célegyenesben vannak a megállapodással.

Muskék már 2015-ben leszögezték, hogy a Supercharger töltőállomást nem csak és kizárólag a Tesla villanyautók számára építik, hanem más márkák modelljei is hasznát vehetnék a töltőknek akkor, ha a gyártók beszállnának az üzemeltetési költségekbe, és hajlandóak az oszlopokhoz kompatibilis töltési rendszerrel is ellátni az autóik. Az amerikai villanyautós cég felől azóta egyetlen erről szóló megállapodásról sem hallottunk, pedig a Tesla hálózata kínálja messze a legnagyobb lefedettséget, aminek szinte minden elektromosautó-vásárló hasznát veheti. Persze már öt éve is tisztán látszott, hogy nagy hibát követnek el azok a gyártók, amelyek szintén villanyautókkal képzelik el a jövőt, de nem gondolkoznak el a Tesla ajánlatán, és ahogyan azt említettük, a jelek szerint nem is sokan eshettek ebbe a hibába. Akik pedig akkor nem kezdtek el tárgyalni a Teslával, valószínűleg még most is léphetnek, hiszen indokolatlan lenne az amerikai gyártó részéről, ha az új érdeklődők előtt bezárnák a kapukat.