Back in the UK

Back in the UK

Tesla Model 3 – A legtöbbet eladott autó a Egyesült Királyságban

A Model 3 vált a leginkább fogyó villanyautóvá a tengerentúlon decemberben, rekordmennyiségű autót eladva, és ezzel szignifikánsan megnövelve az elektromos meghajtású járművek százalékos arányát.

Ez nem az első alkalom, hogy a Model 3 lett a „bestseller”, ugyanis 2020 áprilisában és májusában ugyanígy listavezető volt, és nem csak az akkumulátoros elektromos autók körében, hanem a belsőégésű ligában is.

Decemberben a Model 3 eddig nem látott eladási csúcsot döntött, 5.798 eladott autóval, az SMMT (https://www.smmt.co.uk/vehicle-data/car-registrations/) szerint. A második helyezett a VW Golf, több mint 20%-kal lemaradva, amit követ a Ford Fiesta, és csak ez után jön az első elektrmos autó: Az ID.3, 3.188 eladott példánnyal. Ez után folytatódik a belsőégésű sor a Nissan Qashqai-jal az élen.

Érdemes megjegyezni, hogy függetlenül a 2020-as év által hozott meglepetésektől, a Tesla továbbra is aktívan tevékenykedik az Egyesült Királyságban, míg a többi autógyártó értékesítői azt nyilatkozták, hogy a második világháború óta a legnagyobb eladásbéli csökkenést most látták a piacon. Ez nem meglepő, hiszen akkoriban az autógyárakat átállították harcászati célú gyártásra.

Összességében 1,63 millió autó került forgalomba 2020-ban, ami messze elmarad a 2019-ben látható 2,3 millió járműeladástól. A különbség nagyrésze a tavaszi bezáráskor gyűlt össze, amikor a bemutatótermeknek kötelező volt becsukniuk vevőik előtt a kapukat. Ez azonban a Teslát nem érintette túl mélyen, az online értékesítési modelljük miatt, mely ilyenkor is tökéletesen működőképes maradt.

Habár a járműipar egésze visszaesést érzékelt 2020-ban, az elektromos autók hányada mégis óriásit nőtt, 1,5%-ről 6,5%-ra. Egy angliai autókereskedő weblapvezetője (Ian Plummer, https://www.autotrader.co.uk/) nyilatkozta, hogy ha ilyen mértékben emelkednek tovább az elektromos és hibrid meghajtású autóeladások, akkor 2021-re megelőzhetik a dízelüzemű autók eladásait, továbbá csak az akkumulátoros elektromos autók 2026-ra megelőzhetik a teljes belső égésű motoros autóflotta eladási számait.

A Tesla ezen felül folyamatosan azon dolgozik, hogy fejlődjön, és világszerte építse gyárait. 2021-ben például az európai üzemük megnyitását várhatjuk, ami előreláthatóan a nagyon várt Model Y-okat fogja ontani Európa szerte. Ennek következménye, hogy az Európai vásárlók olcsóbban juthatnak majd hozzá vágyott SUV autójukhoz, mint az import autókhoz. Az SUV-k iránti kereslet, és az EV-k növekvő térnyerése miatt meredek emelkedésre számítunk az európai villanyautóflotta méretében.

Címkék:
Megosztás: