Az első képek a Tesla Model S Plaid sebességváltó nélküli kiparkolásáról

Az első képek a Tesla Model S Plaid sebességváltó nélküli kiparkolásáról

Az Auto Shift hozzá van kötve a Tesla Autopilot kameráihoz és az autó hálózatához, így meg tudja határozni, hogy a jármű melyik sebességfokozatban legyen (előre, hátra, üres, parkolóállás). Ez, Elon Musk szerint, egy idő után a vezetőnek is természetesnek fog hatni, olyannyira, hogy ha visszaülnek egy hagyományos sebességváltós autóba akkor az már zavarni fogja őket. 

Ezen funkció működéséről nemrégiben osztott meg egy videót egy Model S tulajdonos, aki múlt héten kapta meg a prémium szedánját. Az egy perces videóban a Model S tulajdonosa, Omar Sultan részletesen bemutatta, hogyan működik az Auto Shift rendszer kiparkolás közben. És érdekes módon, ahogy Elon Musk utalt rá, egész természetesnek tűnt a folyamat, legalábbis egy bizonyos pontig.  

„Ha elengedjük a pedált, akkor az autó megáll, és a fék egyhelyben megtartja az autót. Jelen helyzetben amint befejeztem a tolatást, a képernyő bal oldalán található autó ikont a megfelelő irányba mozdítottam, és már indulhattam is. Ez a sáv a képernyőn a kis autó ikonnal, és a parkolás gomb csak akkor láthatóak, amikor az autó egyhelyben áll.” – írta Omar Sultan. 

Ahogy a Tesla tulajdonos megjegyezte, a sebességváltó hiánya pár nap után már egyáltalán nem okoz. Például a kiparkolás funkció csak akkor aktiválódik, amikor a vezető be van már kötve, és lenyomja a fékpadált. Az autó mindig világosan jelzi a szándékát, például azt is, mikor vált hátramenetbe. 

A Tesla tulajdonos későbbi Twitter bejegyzéseiből megtudjuk, hogy az Auto Shift funkciót elég könnyű felülírni. Ha elengedjük a gázpedált tolatás közben, akkor az autó automatikusan megáll, és a rögzítőfék megtartja a járművet. A sebességváltó és a parkolás gomb végig látható a központi kijelzőn. 

Talán úgy tűnhet, hogy Model S Plaid feláldozza a jól bevált alkatrészeket, mint például a hagyományos sebességváltót, az új technológia érdekében, valójában sokkal több opciónk van a sebességváltásra, mint egy hagyományos jármű esetében. Ugyanis az Auto Shift mellett a központi képernyőn keresztül is tudunk sebességet váltani, valamint, ha ezek nem működnek, a jármű rendelkezik kézi váltóval vészhelyzet esetére, ez a központi konzolon található.